Галина Гіщак

«Не буває великих справ без великих труднощів»

Хто ж такі справжні українські жінки? Згадаймо рядки із поеми Некрасова, що наша жінка коня на скаку зупинить і в палаючу хату ввійде. Тому сьогодні бесідувати із нами буде не просто підприємець, але й сильна особистість та привітна жінка. Любляча мама та гостинна господиня ресторану «Файна Окрайна» Галина Гіщак, яка відверто ділиться своїм життєвим досвідом та цінностями із читачами «Лише Насолоди».

 

ДОСЬЄ

Персона:Гіщак Галина Андріївна

Посада: підприємець

День народження: Лев (03.08)

Життєве кредо: Долати труднощі і не здаватись!

Сімейний стан: розлучена

В дитинстві мріяла стати хірургом

Важлива подія в житті:народження дочок

Робота для вас – це самоствердження і незалежність

Вишукане дійство: Масляна в Києві

Історичне місце: Почаївська Лавра

Незабутній концерт: BoneyM

Вражаючий музей: музей в концтаборі Освенцим

Улюблений фільм: «Москва сльозам не вірить»

Музика: естрадні пісні

Книга: Маргарет Мітчелл «Віднесені вітром»

Авто: «Mazda»

Квіти: білі троянди

Вид відпочинку: перебування сам на сам зі своїми думками та читання літератури

Страва: гриби

Напій: джин «Beefeater»

Влада – це організована група для власного збагачення

Ідеальний дім – це безліч рослин, простір і спокій

Справжній смак життя – це коли є підтримка друзів, рідних, і не відчуваєш самотності.

 

Лише Насолода: Галино Андріївно, нам відомо, що Ви – ресторатор з багаторічним досвідом роботи. Розкажіть про шлях до посади директора «Файна Окрайна».

Галина Гіщак: Починала свій шлях у Вищому технічному училищі № 9, де працювала викладачем суспільних наук, пізніше – на кафедрі історії України у тоді ще Волинському державному університеті ім. Лесі Українки, також викладачем історії. Оскільки заробітна плата була замалою, щоб дочка змогла навчатися у Києві, вирішила відкрити маленький бізнес. Спочатку бар на ринку, пізніше – кафе «Ірина» в центрі міста, і вже 14 років поспіль я працюю в закладі на Шевченка, 40. Спочатку це був нічний клуб. Стомившись від нічного життя, стоврила там «Файну Окрайну». Проте поєднувати викладацьку діяльність і бізнес було неможливо, тому довелося зробити вибір.

ЛН: Розкажіть, будь ласка, звідки така колоритна назва закладу – «Файна Окрайна»? І чим Ваша «Окрайна» є такою файною?

ГГ: Просто я хотіла створити затишний куточок, де можна смачно поїсти і відчувати себе, як у бабусі вдома. Тобто щоб усім було у нас файно. А «Окрайна», тому що жителі Луцька цей район називають окраїною міста, хоча від нас до центру рукою подати. Ми з усіх сіл Волинської області збирали глечики, картини ручної роботи, килим, вишитий хрестиком, який висить на стіні, є атрибути з історією понад 200 років, багато речей подарували наші постійні відвідувачі. Половина картин – це ручна робота моєї мами.

ЛН: Чи знайоме вам поняття конкуренції? На Вашу думку, чого не вистачає Вашим конкурентам, але є у Вас?

ГГ: Луцьк займає одне із провідних місць за кількістю закладів громадського харчування на душу населення. І всі, хто має відношення до цього бізнесу, знають, що таке конкуренція. Думаю, що конкурентам не вистачає справжності й української ідентичності, а пафос аж зашкалює. Останнім часом люди стали забувати про те, ким ми є і в якій країні живемо. Усі чомусь тягнуться до європейської кухні, або в інший бік – на схід. Місто заполонили суші та піца. Тому ми відродили ті звичаї готування їжі в печі, і здебільшого в нашому меню страви за стародавніми рецептами. А наші тематичні вечірки і фестивалі нагадують відвідувачам, яка в українців багата культура.

ЛН: «Щедрий вечір 2013», « День закоханих 2013», і це далеко не весь перелік організованих Вами заходів. Скажіть, організація тематичних вечірок – це вже традиція?

ГГ: У нас це вже традиція, ми даруємо людям не тільки смачні страви, але й чудовий настрій. Є гості, які щороку приходять на усі заходи, і щоразу ми влаштовуємо різну програму, яка поєднує найкращі українські звичаї. Фестиваль вареників, Андріївські вечорниці, Свято Миколая для діток, Новорічні вечорниці, День закоханих, Масляна – всі ці свята проводяться в нас вже три роки поспіль.

ЛН: Нещодавно глядачі спостерігали за зйомкою у Вашому закладі. Як вважаєте, програма «Ревізор» є такою, на яку варто орієнтуватись?

ГГ: Програма «Ревізор» – це телевізійне шоу з грою одного актора. Якщо «порядна жінка», як вона себе називає, стрибає через барну стійку або лізе через вікно, коли не пускають у двері – то це лише для свого власного піару і рейтингу передачі. За кордоном вона – сама елегантність: навіть помітивши на кухарці «зальопаний фартух» (як сама любить говорити), Ольга сказала їй, що вона дуже гарна і мила. Зайдіть зненацька до найідеальнішої господині, і, як захочете, то побачите безліч недоліків. Мене більше цікавить думка відвідувачів, які приходять не знімати шоу, а смачно поїсти, тому я орієнтуюсь саме на них.

ЛН: Чорний піар завжди дає поштовх змінювати все на краще. Чи змінилася стратегія ведення ресторанного бізнесу?

ГГ: Звісно, ми врахували всі недоліки в нашому закладі й усуваємо їх. Ми завжди прислухались до зауважень і хочемо, щоб наші гості були задоволені. Але часи міняються, і ситуація в країні не поповнює гаманці наших громадян. Тому ми вирішили розширити коло відвідувачів введенням комплексних обідів, які по кишені усім. Обід обійдеться від 18 грн. І запевняю: все буде смачно!

ЛН: Тобто у Вашому меню з’явився свіжий хліб для Ольги Фреймут і не тільки?

ГГ: Щодо свіжого хліба, то у нас за десять метрів із правого боку є хлібна лавка, а з лівого – супермаркет. Для пані Ольги нічого не було, тому що вона завітала до нас за півгодини до відкриття закладу. Запрошую її до нас на гостину в робочий час, і в наявності буде все, що душа забажає!

ЛН: Подейкують, що Ваш ресторан – лише для туристів, Ви погоджуєтеся з цією думкою?

ГГ: У нас люди святкують хрестини, дні народження дітей, ювілеї, або просто приходять сім’єю повечеряти. Щодо туристів, то вони теж є частими гостями, особливо із Польщі, Німеччини, Америки. Хтось запрошує до нас своїх іноземних партнерів. Вони задоволені, і більшість залишає свої враження і подяки у книзі відгуків і пропозицій.

ЛН: Пані Галино, скажіть, а що, окрім ресторану, відіграє важливу роль у Вашому житті?

ГГ: Моя родина, яка мене розуміє й у всьому мені допомагає.

ЛН: Бажаємо процвітання Вашому закладу. Будь ласка, побажайте щось справді весняне нашим читачам.

ГГ: Будьте самі собою. Нехай довгоочікувана весна принесе Вам приємні хвилини щастя!

 

Спілкувалася: Євгенія Ткаченко. Фотограф: Анастасія Хмарук. Макіяж та зачіска: салон краси «Malena»

Ресторан «Файна Окрайна» м. Луцьк, вул. Шевченка, 40, тел.: (0332) 726262 www.faina-okraina.lutsk.ua

Опубліковано «Лише Насолода» № 2(24) квітень-травень 2013