Ігор Стельмащук

«В аграрній сфері ще є великі плани»

 

16 років тому було засноване підприємство «Деметра», яке сьогодні вражає своїми потужностями. Саме тут обробляється 3000 гектарів землі, вирощується соя та кукурудза, виготовляється комбікорм, у господарстві утримується близько 12000 голів свиней, функціонує цех з виробництва ковбасно-м’ясної продукції і навіть використовується енергія, яку виробляє перша на Волині та Рівненщині власна біогазова установка. Про високі технології, виробничі досягнення та набутий досвід розповідає для читачів «People UA» в ексклюзивному інтерв’ю комерційний директор ПП «Деметра» Ігор Стельмащук.

 

Довідка

Персона: Стельмащук Ігор Васильович

Посада: комерційний директор ПП «Деметра», засновник автоперевізного підприємства «СОІТ»

Знак зодіаку: Телець (ДН: 3 травня)

Життєве кредо: Жити комфортно

В дитинстві мріяв стати господарником

Важлива подія в житті: народження дітей

Бізнес для нього – це засіб для існування

Влада для нього – «це не моє»

Історичне місце: там, де народився

Класний фестиваль: Oktoberfest

Незабутній концерт: гурту «Ленінград»

Отримана нагорода: «Вибір споживача»

Авто: Lexus

Вид спорту: плавання

Вид відпочинку: активний

Страва: усі м’ясні страви, приготовані на вогні

Напій: кава

Ідеальний дім – це комфортний дім

Справжній смак життя – це коли ти спокійний

 

People UA: Чому Ваше підприємство називається «Деметра»?

Ігор Стельмащук: Назва підприємства «Деметра» походить з давньогрецької міфології. Деметра – це богиня родючості та хліборобства.

People UA: Сьогодні ПП «Деметра» і з високими технологіями, і з виробничими досягненнями, і з набутим досвідом. Але 16 років тому підприємство розпочинало свою діяльність із рослинницької галузі, взявши в оренду у селян-пайовиків 20 гектарів, у 2006 році побудували свинокомплекс, а у 2015 році – м’ясопереробне господарство. У 2020 році відбувся запуск біогазової установки. Чому вирішили розвиватися у фермерській галузі, яка сьогодні є основним Вашим видом діяльності?

Ігор Стельмащук: Наша діяльність почалась у 2014 році. Спочатку це було хобі мами, на той час вона взяла в оренду 20 гектарів землі, і ми садили усе, що бажала душа. Згодом це стало дорогим задоволенням і у нас зародилася ідея побудувати свинокомплекс. Сьогодні фермерське господарство – це один вид діяльності підприємства, аграрний – інший. На полях ми вирощуємо сою і кукурудзу, частину яких продаємо, а частину – використовуємо для біогазової установки та як корм для потреб у господарстві. Ось так хобі стало бізнесом!

People UA: Ігоре Васильовичу, розкажіть про потужності підприємства в цілому.

Ігор Стельмащук: На сьогоднішній день підприємство «Деметра» обробляє 3000 гектарів землі, на якій вирощуємо 50/50 % кукурудзи та сої. У нас є свій елеватор, сушки і склади для того, щоб розмістити вирощену продукцію. Побудували свою комбікормову лінію, завдяки чому повністю забезпечуємо худобу своїм кормом. В господарстві утримуємо близько 12000 голів свиней. Маємо цех із виготовлення ковбасно-м’ясної продукції. На території підприємства функціонує біогазова установка, яка виробляє енергію.

People UA: Чи можна вважати продукцію ПП «Деметра» екологічно чистою?

Ігор Стельмащук: Ковбасно-м’ясна продукція є екологічною, адже ми годуємо свиней зерновими культурами, які вирощуємо на своїх полях. У нас повністю закритий процес виробництва: вирощування зернових культур, елеватор для зберігання, виробництво комбікорму, обігрів свинарників завдяки біогазовій установці, годівня, утримання свиней, забійний пункт, виробничий цех ковбасно-м’ясної продукції, склади, техніка, власні сироварні, автоматична електронна лінія, яка миє, вимішує та виконує усі потрібні процеси.

Ковбасний цех працює стабільно, зараз ми його не розвиваємо та не виходимо на великі об’єми. Не ставимо завдання конкурувати з іншими ковбасними виробниками, у нас принципова позиція – ковбасу робимо тільки зі свинини.

People UA: Пріоритетом стало масштабне господарство з вирощування свиней, у якому вирощується близько 12 000 свиней. Це великі об’єми роботи, скільки людей працює на підприємстві? Пане Ігоре, розкажіть, як функціонує підприємство?

Ігор Стельмащук: Нові технології значно полегшують роботу персоналу. Завдяки обладнанню, яке придбали у різних країнах, зокрема в Італії та Німеччині, «Деметра» працює з 9 до 17 години, обслуговує господарство 12 людей. Контроль температури, вологості в приміщенні та підтримка мікроклімату відбувається за допомогою комп’ютера. Проте у робочому процесі замінити людську працю на автоматизовану не можна, адже люди контролюють усе. Людина спостерігає за поведінкою тварин і може зробити корективи в налаштуваннях програми. Техніка також може дати збій. Людина має відчуття, якщо їй холодно в приміщенні, то й свиням холодно. Освітлення в нас також контролює комп’ютер. Достатній рівень світла є дуже важливим компонентом у відділі осіменіння. Усі свині походять від дикої європейської свині, тому щойно день стає коротшим, прохолодно надворі, у них одразу спрацьовує інстинкт, що і корм під снігом важко буде шукати, і важче буде годувати малих поросят. Відповідно, можуть спостерігатися перегули у свиноматок чи проблеми з приходом в охоту. На свинофермі ми створюємо усі умови, щоб свині не відчували кліматичних перепадів і сезонних змін. Тому освітлення в нас є протягом 15 годин на добу. Також двічі на день із кнуром проходимо біля свиноматок, яких не осіменили, чи відлучених. Ми жодного разу ще не використовували гормональних препаратів, щоб стимулювати свиноматку для приходу в охоту. Зазвичай, на 4-5-й день свиноматки приходять в охоту. Вважаємо, що краще на підприємстві створити відповідні умови. 

People UA: Яка репродуктивність вирощування свиней та якій породі надаєте перевагу?

Ігор Стельмащук: На підприємство «Деметра» було завезено свиней із-за кордону. Один раз в декілька років привозимо нові породи для відновлення та репродуктивності свиней. Для порівняння, якщо раніше свиноматка в приплоді народжувала 23 поросят, то при виборі породи з Данії з більш високим генетичним потенціалом, скороченням підсисного періоду, сортуванням поросят за тих самих обсягів кормів з’явилася можливість отримати 28-30 поросят на рік. 

People UA: Ваше підприємство славиться вирощуванням молочних поросят. Бачила на «Фестивалі національної кухні» засмажене порося. Де, окрім фестивалю, реалізовується свинина?

Ігор Стельмащук: ПП «Деметра» розташоване між двома обласними центрами – містами Луцьк та Рівне, що дає нам певні переваги. Щопонеділка, щосереди і щоп’ятниці на підприємстві відбувається плановий забій свиней та постачання свіжого м'яса для мережі супермаркетів цих областей. Ще не було жодного разу, аби наші покупці відмовилися від нього. Постійно спілкуємося зі своїми клієнтами.

UA: Продукція «Деметри» реалізовується в основному в межах Рівненської та Волинської областей. З кожним роком її обсяг більшає, окрім мережі супермаркетів «Там-Там», де ще можна придбати ковбасно-м’ясну продукцію «Деметри?» Я востаннє купувала її на відпочинку в магазині села Хрінники.

Ігор Стельмащук: У нас є один фірмовий магазин у Млинові. Плануємо відкрити корпоративні магазини у Луцьку та в Рівному, в яких функціонуватиме ковбасний центр та буде можливість покупцям придбати якісне м’ясо. 

People UA: «Деметра» – це сімейний бізнес, заснований Вашими батьками Оленою та Василем Стельмащуками. Ви, Ігоре, та батьки мають ветеринарну освіту. А Ваш брат Олександр – юридичну, яка також допомагає в роботі підприємства. Хтось один приймає рішення чи колективно вирішуєте важливі питання роботи та розвитку підприємства?

Ігор Стельмащук: Одна голова – добре, а декілька – ще краще, тому між нами усіма чітко розподілені обов’язки. Я займаюсь виробництвам та ідеями, брат – юридичними та економічними справами, мама – людьми та документацією. Важливі рішення переважно приймаємо разом із братом.

People UA: «Деметра» – це господарство, яке розвивається. Виробництво модернізується, пристосовується до передових європейських стандартів, враховує реальні запити сьогодення. Один із таких – енергозбереження. Нещодавно Ваше підприємство почало запроваджувати цікавий та високоефективний проєкт із використанням органічних добрив як основи для обігріву приміщень та для інших енергопотреб. Які можливості дає біогазова установка?

Ігор Стельмащук: Коли постало питання виробництва продукції, почали думати про переробку відходів, збільшення кількості добрив та глобально міркувати про екологію. У цьому році ми запустили першу у Волинській та Рівненській областях біостанцію, яка виробляє 528 кіловат за годину електроенергії і 500 кіловат за годину теплової. Наше підприємство використовує теплову для обігріву приміщень, а електроенергію продає по зеленому тарифу. Відтепер маємо альтернативне безкоштовне тепло. Окрім того, утилізуємо відходи та отримуємо корисні добрива. 

Ми відвідали 8 країн світу, аби створити щось своє у сфері енергетики. Сьогодні у нас є ще одне бачення та ідея. Коли ми забрали газ для електроенергії, залишаються два види добрива – рідка і суха фракція. Обдумуємо, як суху фракцію перевести в органічні добрива, зробити ще одну переробку. Ведемо переговори з лабораторією в Києві та хочемо перероблювати на органічне мінеральне добриво, яке також продається не дешево. Фосфор, калій, цинк та азот є основними компонентами такого добрива, і в цьому його перевага.

People UA: Як плануєте розвивати сімейну справу у майбутньому?

Ігор Стельмащук: Кожного дня йде вдосконалення на підприємстві. Адже створити щось – це одне завдання, а відшліфувати – це інше. В аграрній сфері ще є великі плани.

People UA: Ігоре Васильовичу, з чого починався Ваш трудовий шлях?

Ігор Стельмащук: Ще до роботи у «Деметрі» я був приватним підприємцем в галузі ветеринарних послуг та торгівлі ветмедикаментами, згодом створили логістичну компанію «СОІТ», яке й донині займається перевезеннями вантажів в Україні та Європі. На сьогоднішній деньїздить 14 автівок і ми не плануємо зупинятись.

People UA: Ви любите спорт, а які спортивні напрямки підтримує «Деметра?»

Ігор Стельмащук: Спортивні напрямки підтримуємо, особливо що стосується футболу,волейболу, кікбоксинг, водна гребля. Свого часу «Деметра» фінансувала молодіжний клуб з міні-футболу і команда навіть зайняли ІІ місце в Україні.

People UA: Так як Ваше підприємство у Млинівському районі займає ключові позиції, яку соціальну роль ПП «Деметра» виконує у своєму краї?

Ігор Стельмащук: «Деметра» приділяє велику увагу соціальному аспекту. Допомагаємо рідній землі, недарма кажуть: де народився – там і знадобився. Підтримуємо такі соціальні об’єкти: садки, школи і, звісно, медзаклади. Цієї весни придбали апарат штучного дихання для Млинівської районної лікарні, купуємо усе необхідне для лабораторії центральної лікарні.

Завжди проводимо День села Бокійма і координуємо програми допомоги людям. Загалом підприємство проводить дуже багато заходів, зокрема долучалися до відтворення воєнних подій під час свят патріотичного спрямування.

Для трудового колективу на підприємстві створені гарні умови для роботи та відпочинку, організовано безкоштовне харчування. А напередодні Великодня підприємство роздало продуктові пакети для тисячі своїх пайовиків та ветеранів. Такі набори стали реальними завдяки тому, що уже 5-ий рік поспіль «Деметра» розвиває власне м’ясопереробне підприємство, продукція якого – найвищої якості та найвищих стандартів.

People UA: Такі види продукції, як ковбаса «Домашня» та «Сарделька на дровах», декілька років тому були визнані найкращими за якістю товарами в обласному конкурсі. Яке значення для Вас має ця нагорода?

Ігор Стельмащук: Такі перемоги мотивують до самовдосконалення.

People UA: Кажуть, бізнес це жорстока гра, як Ви навчилися в ньому перемагати?

Ігор Стельмащук: Будь-який бізнес – це війна, бо ти за щось борешся. За час роботи підприємства ми зіштовхувались з різними проблемами, але у нас – сімейний бізнес і немає невирішених завдань. Кожен на своєму місці, але разом ми доповнюємо один одного.

People UA: Літо – час відпочинку. Як полюбляєте проводити вільний від роботи час?

Ігор Стельмащук: Я активно проводжу вільний час. Полюбляю рибальство та мисливство.

People UA: Що побажаєте нашим читачам до Дня Незалежності України?

Ігор Стельмащук: Зичу, щоб було мирне небо над головами українців, не потрібно шукати ворогів, спершу варто розібратися самим із собою. Бажаю усім людяності.

People UA: Традиційне питання від нашого журналу: «В чому Ваш секрет успіху?»

Ігор Стельмащук: Ми в процесі успіху, ще є куди розвиватись. 

 

ПП «Деметра»

Рівненська область, Млиніський район, с.Бокійма

тел.: 03659 75407

 

Спілкувалася: Олена Бекеша

Опубліковано People UA # 4(50) літо 2020