Історія одного підприємства, або як виготовляють цукор?

Виробництво цукру – процес складний та довготривалий, який починається ще з ранньої весни на полях сільгоспвиробників. Якість цукросировини залежить від кількості та якості добрив, які закладені ще з попередньої осені, а також своєчасного посіву навесні та дбайливого догляду під час вегетаційного періоду. Восени сировина збирається згідно попередньо домовлених графіків бурякозбиральними комбайнами та вантажиться завантажувачами з одночасним доочищенням буряків від землі та бур’янів. Своєчасне виконання всіх заходів в підсумку дає нам якісну сировину.

З полів буряк автотранспортом доставляється на бурякопункт заводу. І вже з бурякопункта він за допомогою води по гідротранспортерах подається насосами на тракт доочистки буряка. За допомогою самозатримувачів відділяється гичка та бур’яни, а за допомогою каменезатримувачів – камінь та пісок. Далі буряк потрапляє в мийку і подається на бурякорізки, на яких отримуємо стружку.

У дифузійному апараті збирається буряковий сік, за допомогою спеціально підготовленої води та пари, яка подається в апарат. В результаті отримуємо висолоджену стружку - жом, який використовується для відгодівлі ВРХ.

Одержаний сік фільтрують в три стадії, а одержаний осад використовується як мінеральне добриво. Відфільтрований та очищений сік поступає на випарну станцію, де одержуємо сироп.

Сироп подається на вакуум-апарати, де при спеціальних умовах, t ºС 72-75, вариться цукор. Зварений цукор поступає на центрифуги, де він промивається і подається в сушильне відділення, а потім в пакувальне відділення.

Продуктове відділення варіння цукру проходить три етапи: білий цукор; жовтий цукор другого гатунку; жовтий цукор третього гатунку. Цукор 2-го і 3-го гатунків розчиняється соком і подається з сиропом на варіння білого цукру. Як кінцевий продукт із заводу виводиться знецукрений сироп - меласа. 

Для забезпечення технологічного процесу парою та електроенергією на заводі працює ТЕС (теплова електростанція). 

З метою покращення якості цукру, ефективності виробництва, зменшення енергозатрат на підприємстві проведено ряд заходів: на станції очистки соку встановлено декантатор (відстійник), що дало змогу вивести з роботи 12 фільтрів; встановлено нові потужні німецькі центрифуги компанії ВМА, що дає можливість покращити якість цукру та зменшити витрати на виробництві; з метою економії використання газу проведено реконструкцію теплової схеми та вапнякового відділення заводу.

Завдяки проведеним вищевказаним заходам, ми отримуємо якісний цукор 1-ї та 2-ї категорії. Цукровий завод – це складний та багатофункціональний організм, адже, окрім вищевказаних процесів, завдяки яким отримується цукор, існує ще ряд допоміжних структурних підрозділів, які обслуговують підприємство.

Одним з них є цех залізничного транспорту, який включає в себе два тепловози ТГМ-4А, залізничну колію, довжина якої становить більше 5-ти км та 10 стрілочних переводів. Все це обслуговується працівниками цеху, кількість яких становить 17 чоловік. За один рік обслуговується, навантажується та розвантажується близько 1000 вагонів.

Цех механізації є також невід'ємною частиною підприємства, завдяки якому розвантажується і подається на завод понад 500 тис. тон буряка в сезон виробництва. Технікою цеху механізації також проводяться підготовчі  роботи до запуску заводу. На балансі підприємства знаходиться понад 80 одиниць техніки, на яких працює та займається їхнім обслуговуванням більше 60 чоловік.

     У складах готової продукції одночасно можна зберігати близько 35 тис. тон цукру. В період виробництва склад працює цілодобово, приймаючи продукцію з виробництва та здійснює відвантаження цукру в авто або залізничний транспорт.

     Середня кількість працівників в сезон переробки буряка становить понад 650 чоловік, а в ремонтно-підготовчий період заводу до сезону - понад 450 чоловік. Кількість людей з вищою освітою становить 102 чоловіка. Якщо розглянути працівників за віком, то спостерігається наступна картина: від 18 до 30 років понад 130 чол., від 31 до 50 років понад 318 чол., від 51 року понад 240 чол. Також на підприємстві працює 30 чоловіків  пенсіонерів по інвалідності та 124 за віком. Щороку працівників, які досягли результатів у праці, відзначають грамотами та грошовими винагородами від підприємства, Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також Департаменту агропромислового розвитку.

     За сприянням спостережної ради та керівництва ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» часто виступає спонсором різних культурно-масових заходів, а також надає благодійну допомогу різноманітним громадським організаціям. Для проведення щорічного (одинадцятого) фестивалю «Бандерштат» виділено допомогу на суму 60000 грн. Також спонсорська допомога виділялася Волинському обласному благодійному фонду «Волинське село» для організації свята урожаю «Обжинки 2017», благодійному фонду «Громада України» для оздоровлення дітей в таборі відпочинку, Всеукраїнському союзу учасників бойових дій для ремонту та транспортування військової техніки. Матеріальна допомога надається працівникам підприємства за хворобою чи іншими сімейними обставинами, медичним, дошкільним та навчальним закладам, учасникам бойових дій та солдатам ЗСУ, які знаходяться на передовій. По пільгових цінах здійснюється відпуск жому власникам сімейних (родинних) ферм, які утримують в господарстві 3 (три) і більше корів. На благодійність за минулий рік нашим підприємством було виділено коштів на суму близько 1 млн. гривень.

     Головна ціль підприємства бути не тільки лідером виробництва цукрової продукції для харчової промисловості держави, а й брати активну участь у житті Волинської області та країни в цілому.

ПрАТ «Гнідавський цукровий завод»

43000, м. Луцьк, вул. Ранкова, буд. 1

тел.: (0332) 77 25 19, факс: (0332) 77 25 16

info@gnidava.pp.ua

Опубліковано: People UA № 2(42), осінь 2017