Мода на японську кухню
Вона привезла в наше місто шматочок японської культури. Саме в суші-барах при ресторанах «Талісман» та «Грабінскі» ви завжди відчуєте затишок та гостинність в поєднанні з високим рівнем приготування страв японської кухні. Про власні заклади погодилась розповісти детальніше жінка, яка прославилась у Луцьку як хороший ресторатор, справжня господиня та успішна бізнес-леді, Грабінська Лідія Михайлійвна.
PeopleUA: Як Вам прийшла ідея відкрити суші-ресторани?
Лідія Грабінська: Я, як ресторатор, цікавлюсь інноваціями, яких раніше не було у нашому місті. Мій вибір зупинився на японській кухні, адже людям хочеться отримувати від їжі користь та задоволення одночасно.
PeopleUA: Яку основну ціль Ви переслідували, коли відкривали заклади з японською кухнею?
Лідія Грабінська: В першу чергу я прагну задовільнити гастрономічні бажання наших гостей і також не буду приховувати, що стараюсь отримувати від цього як бізнес-леді матеріальну винагороду, що є невід’ємною частиною будь-якого бізнесу.
PeopleUA: Пригадайте реакцію лучан на появу першого довгоочікуваного суші-ресторану.
Лідія Грабінська: Спочатку я зробила невеличкий додаток до загального меню зі стравами японської кухні. Реакція гостей була однозначно позитивною. В обох моїх ресторанах відбувались вечірки в японському стилі. Відтак моя команда стала професійнішою і ми розробили концепцію окремого меню по східній кухні.
PeopleUA: Які емоції у вас виникають, коли чуєте слово «робота»?
Лідія Грабінська: Лише позитивні, тому що мені приносить задоволення моя робота, в якій я знайшла себе як жінка. Моя професія є також для мене хобі, в якому можна творити та вносити щось нове, приємно дивуючи інших.
PeopleUA: Зазначте, будь ласка, декілька особливостей суші-ресторану?
Лідія Грабінська: Я стараюсь створити в першу чергу затишок та відчуття комфорту для гостей. Кухня є важливим моментом, який також враховується. Відвідувачі мають змогу перенестись з буденного світу, який їх оточує, в приємний осередок з елементами східної культури.
PeopleUA: Як давно працюють Ваші заклади?
Лідія Грабінська: Ресторани працюють з 2005 року. З моменту відкриття вдосконалювались меню та майстерність наших шеф-поварів, і вже в 2006 році я відкрила суші-бари при ресторанах. Адже ресторан-пивоварня та суші-бар є досить гармонійним поєднанням.
PeopleUA: Чи можете Ви сказати, що в ресторана сформувалась постійна аудиторія відвідувачів?
Лідія Грабінська: Одразу скажу, що так. Є постійна аудиторія людей, які відвідують ресторани. Також я рада тому, що після нашого відкриття з’явилась конкуренція серед інших закладів, що надає нам ще більшого стимулу удосконалюватись.
PeopleUA: Був в Вашому житті заклад, який Вам дуже сподобався?
Лідія Грабінська: Для мене не існує еталонів ні в чому, адже в цьому світі нема нічого досконалого. Проте, я відвідую багато ресторанів. В мене є бажання відчути атмосферу, запам’ятати приємні моменти. Я звертаю увагу на ті деталі, що мене цікавлять в першу чергу як знавця своєї справи.
PeopleUA: Що можете розповісти про свій колектив?
Лідія Грабінська: Я б охарактеризувала працівників іншим словом, у мене не колектив, а команда. Мене тішить, що їм подобається проявляти творчий підхід, хоча японську кухню можна назвати чіткою та впорядкованою. Розвиток працівників помітно зростає в процесі роботи та навчання, ми дбаємо про свій професійний рівень, щоб наші гості були задоволені результатами невпинної праці.
PeopleUA: Про Моду… Як можете охарактеризувати моду на японську кухню?
Лідія Грабінська: Мода на японську кухню з кожним роком зростає. На сьогоднішній день помітним є факт, що популярність значно підвищилась і все більше людей цікавляться японською кухнею та споживають суші.
PeopleUA: Чи має «Грабінскі» й «Талісман» укозирну страву?
Лідія Грабінська: В ресторанах є власне нефільтроване свіжозварене пиво. Є два меню – східне та європейське з різноманітними смачними стравами. Кожен знайде для себе коронну страву.
PeopleUA: Загальновідомо, що япоську кухню можуть собі дозволити люди заможні чи середнього достатку. Чи можете Ви сказати те ж саме про Ваші заклади? Чим здивують нас ціни?
Лідія Грабінська: У нас демократичні та порівняно невисокі ціни. Я стараюсь не презентувати в меню занадто дорогі страви, щоб мої гості змогли дозволити собі японську кухню, адже відвідувачами ресторанів є люди різного фінансового статку.В закладах часто люблять відзначати різні свята: дні народження, весілля, корпративи тощо.
PeopleUA: Які Ваші подальші плани стосовно роботи Ваших закладів? Поділіться деякими секретами з читачами журналу позитиву «PeopleUA».
Лідія Грабінська: В 2011 році я порадую своїх гостей оновленим суші-меню та іншими приємними сюрпризами.
PeopleUA: Ваші побажання читачам журналу.
Лідія Грабінська: Бажаю в році Кролика/ Кота всім своїм гостям і читачам журналу «PeopleUA» приємних гастрономічних вражень! Запрошую всіх відвідати ресторани «Талісман» та «Грабінскі».
Спілкувалася: Юлія Гошко.
Фотограф: Вадим Павлосюк
Опубліковано "PeopleUA" № 6(10) січень-лютий 2011 р.
«Мої діти – це продовження моєї індивідуальності»
Вона чітко знає, чого хоче від життя, і береться за будь-яку справу твердо та рішуче. Не переносить повсякденної нудьги, умовності та віддає перевагу свободі дій. Ділова та водночас жіночна, навіть стиль її одягу це підкреслює. В її домі завжди порядок, тепло та затишок. Свій рецепт успіху та благополуччя розповість успішна бізнеследі, підприємець та мама двох дітей — директор ресторанів «Грабінські» і «Талісман» Лідія Грабінська.
Досьє:
У бізнесі головне — вдала ідея та надійні партнери
Життєве кредо:
«Працюй,наче тобіне потрібні гроші.
Люби,немовтобі ніхто незробив боляче.
Танцюй,наче на тебе ніхто не дивиться.
Співай, ніби тебеніхтоне чує.
Живи, як ніби тивРаю».
У дитинстві мріяла бути актрисою.
Фах: економіст-маркетолог
Знак зодіаку:Лев
Колір: червоний
Страва: суші
Напій: полуничний, апельсиновий фреш
Авто: «Тoyota»
Парфуми: «Chanel“Cocomadmuazel”»
Косметика: «Chanel»
Музика: класика, поп, естрада, шансон, танцювальна та інструментальна
Фільми: «Віднесені вітром», «Анжеліка»
Актори: Вів'єн Лі, Кларк Гейбл, Бріджит Бордо, Тіматі Далтон, Софі Лорен
Книга: «Чаликушу. Пташка співоча»
Країна: Україна
Гумор: Гумор для людини — що аромат для троянди!
Позитив – це любов, а також все те, що викликає у нас посмішку.
PeopleUA: Лідіє Михайлівно, повідайте про «кухню» ресторанного бізнес.
Лідія Грабінська:
1. Ефективність бізнесу – в його прибутковості, в іншому випадку – для чого він потрібен
2. Обов’язково потрібно вміти вчитися у всіх і всього
3. Вміння відпочивати: без відпочинку знижується працездатність, послаблюється бажання до креативності.
4. Творчість. Я завжди шукаю нові ідеї. В бізнесі, щоб залишитись першим, не можна зупинятись на досягнутому.
5. І, звичайно, найцінніше – це люди, з якими працюєш. Це мої партнери, гості, співробітники.
PeopleUA: Кому завдячуєте своїм успіхом?
Лідія Грабінська: Мамі.
PeopleUA: Побутує думка, що саме діти – це не лише найдорожче у світі, але й найбільший стимул працювати. Чи погоджуєтеся ви з цим твердженням?
Лідія Грабінська: Мої діти – це продовження моєї індивідуальності, моя гордість. Задля дітей я готова на багато чого, стараюсь вкласти в них всю свою душу. Які б цілі ми перед собою не ставили, все це — для благополуччя наших дітей. Я хотіла б бути прикладом для своїх дітей.
PeopleUA: Пані Лідо, ви — дуже працьовита людина. Діти пробачають вам надмірну зайнятість?
Лідія Грабінська: Так. Вони бачать мої старання та цінують їх, з розумінням ставляться до моєї роботи, гордяться, що я встигаю і створити затишок вдома, і навести лад на роботі.
PeopleUA: Ідеальний дім – це…
Лідія Грабінська: Сім’я, діти та гармонія.
PeopleUA: Як вам вдається бути успішною бізнеследі та чудовою матір’ю?
Лідія Грабінська: Я дуже вміло поєдную роботу з домашніми материнськими обов’язками.
PeopleUA: Рецепт успіху від Лідії Грабінські?
Лідія Грабінська: Повністю віддавати себе тій справі, яка стала змістом твого життя. Іноді думаю, чи не занадто я марнотратна стосовно себе (посміхається – авт.)?!
PeopleUA: Справжній смак життя …
Лідія Грабінська: У щасті та любові. Любити — благодать, бути коханим — щастя.
Спілкувалася: Олександра Глазунова.
Фотограф: Вадим Павлосюк.
Макіяж: стиліст-візажист Лілія Степасюк (студія стилю та візажу «Парадіз»).
Зачіска: майстер-перукар Інна Назаренко (салон краси «Beauty Zone»).
Cуші-бари при ресторанах «Grabinski», і «Талісман», садиба зеленого туризму «Сакура»
«Grabinski» м. Луцьк, просп. Грушевського, 26, тел.: (0332) 230511
«Талісман» м. Луцькю, просп. Соборності, 14а, тел.: (0332) 715273
«Сакура», с. Кульчин, вул. Гвардійська, 57, тел. Моб.: (066) 8787875
Опубліковано "PeopleUA" № 2(12) квітень-травень 2011 р.