Микола Наход

«Потрібно любити людей і свою професію»

Заходити у кафе «Бурштин» та ресторан «Данко» завжди приємно! Тут віє українським затишком, приправленим  національною гостинністю. Щирі усмішки офіціантів додають неабиякого настрою. Сам же директор закладів — щирий українець — ще з дитинства головним у житті вважає любов до людей, до роботи, до світу. Цілеспрямований та відкритий Микола Наход розповідає про нелегкий шлях успіху  від звичайного офіціанта до директора ресторанів.

 

 

ДОСЬЄ

Персона: Наход Микола Іванович

Посада: директор-ресторатор, інженер-технолог

Освіта: вища (Київський державний торгово-економічний університет)

Життєве кредо: «Не здавайся, не зупиняйся!»

Знак зодіаку: Діва (ДН 13 вересня)

Улюблений вид відпочинку: в компанії друзів, відвідування історичних місць України

Заклад відпочинку: клуби м. Луцьк

Відпочинок: на природі

Вид спорту: лижний

Музика: класична

Страви: українські

Напій: узвар

Авто: «Меrcedes», «Аudі»

Книги: Лев Толстой «Війна і мир»

Справжній смак життя – бути комусь потрібним, реалізованим

 

Лише Насолода: Пане Миколо, чому ви вирішили реалізувати себе саме як ресторатор?

Микола Наход: Я себе взагалі не реалізовував як ресторатор, це, швидше, життя поставило в такі  рамки. Ця професія мені сподобалася прагненням до хорошого, до кулінарії та  спрямувала зупинитися на цьому. І ось уже 29 років я працюю у ресторанному бізнесі.

ЛН: У Луцьку чимало закладів відпочинку: ресторанів, кафе тощо. Чим саме ваші заклади відрізняються від конкурентних? Що особливого пропонуєте своїм відвідувачам?

МН: Мої заклади розташовані в орендованих приміщеннях, проте вони на сьогоднішній день мають не гірший вигляд, ніж інші. У їхній розвиток ми вкладаємо власні кошти, зокрема робимо гарний інтер’єр та затишок для відвідувачів. Особливістю наших ресторанів є те, що ми пропонуємо смачні страви української та загалом слов’янських кухонь, чуйне ставлення працівників закладів до людей, любов до відвідувачів.

ЛН: У чому ваш секрет успіху?

МН: Головне – потрібно любити людей і свою професію.

ЛН: Що ви побажаєте майбутнім рестораторам?

МН: Щоб стати успішним ресторатором не потрібно гнатися за грошима, варто спочатку вкладати кошти, робити свій імідж, а потім імідж працюватиме на  вас. Якщо хтось будує ресторан тільки з думкою збагатитися, то ніколи в нього це не вийде. Для мене власний бізнес – це моя улюблена робота, якій я віддаю себе, не зважаючи на те, що іноді в ній не все буває так, як би хотілося.

ЛН: Як ви заробили свої перші гроші?

МН:Я дуже важко працював. Перша моя робота була в ресторані «Україна». Одразу ж після закінчення Кооперативного училища (Луцький кооперативний коледж Львівської комерційної академії - авт.) я потрапив туди на стажування і згодом став офіціантом.  Потому мені запропонували роботу в туристичному готелі «Світязь» у ресторані, де я пропрацював 12 років, з них шість  років я пробув на посаді старшого адміністратора.

ЛН: Як ви ставитеся до грошей і яку роль вони відіграють у вашому житті?
МН: Гроші дуже важливі для кожної людини, їх потрібно цінувати, адже вони відіграють велику роль. Потрібно знати, як правильно «розпоряджатися» грошима та на що їх витрачати. Адже буває таке, що у людини є дуже багато грошей, а що з ними робити, вона не знає. Гроші потрібно  любити, тоді вони і будуть «водитися». Їх не можна жаліти — ось це головне: на хорошу справу їх потрібно віддавати з легкістю.

ЛН: Як ви відпочиваєте і де полюбляєте проводити вільний час?

МН: Щодо відпочинку, то часу на нього завжди не вистачає. Я люблю проводити час з друзями. Мені подобається відпочинок на природі. Ми часто виїжджаємо компанією на Світязь та до моря. Взимку мені подобається кататися на лижах, тому коли є вільний час, їжджу в Карпати. А ще люблю відпочивати працюючи, оскільки я є членом журі міжнародних кулінарних конкурсів, то вдалося побувати у Греції, Кіпрі.

ЛН: Якого кольору щастя Миколи Находа? Чому саме такого?

МН: Мені подобаються зелений, червоний та жовтий кольори. Саме ці кольори і лягли в основу оформлення наших закладів. Зелений – колір життя, жовтий – сонця, а червоний – пристрасті та любові. Оскільки ресторани – це моє життя, тому, напевно, саме такі кольори у мого щастя.

ЛН: Розкажіть про свою родину.

МН: У мене є дружина та донька. Дружина працює в торгівлі. Донька не пішла нашим шляхом. Навчається у Волинському національному університеті на факультеті романо-германської філології. Навчається дуже добре. Я хотів би додати, що, мабуть, і добре, що донька не наслідувала справу батька, адже бути ресторатором — справа не з легких, досить важко все тримати під контролем.

ЛН: Розкажіть про надзвичайно цікавий фестиваль, що чекає на «бурштинівців» у жовтні?

МН: Ось уже вшосте на базі кафе «Бурштин» відбудеться фестиваль «Бурштинівська осінь». Це свято щороку набирає все серйозніших обертів. Воно сприяє підвищенню освітньо-професійного рівня закладів профтехосвіти, представників галузі ресторанного бізнесу та сфери надання послуг, обміну досвідом, майстерністю, набуттю нових навиків, цінностей професії. Захід відбувається за підтримки Асоціації кулінарів України і міського голови.  У фестивалі беруть участь сім училищ. У рамках дійства: виставка-продаж кулінарних страв, демонстрація зачісок, майстер-клас видатних шеф-кухарів України, золотих переможців «V міжнародного фестивалю кулінарів світу», аукціон та безліч цікавих  розваг. Запрошую всіх бажаючих на гостину.

 

Спілкувалася: Наталія Комар. Фотограф: Лідія Кожевнікова. Локація: ресторан «Данко»

кафе «Бурштин» м. Луцьк, вул. Винниченка, 67, тел.: (0332) 785226

ресторан «Данко» м. Луцьк, просп. Перемоги, 15, (0332) 232027

 

Опубліковано «Лише Насолода» № 4(14) жовтень-листопад 2011 р.