
Кава – це те, що я п’ю кожного дня. Але це не стало для мене звичайною буденністю. Кожного разу, коли я тримаю філіжанку кави, я ніби відчуваю вдячність за те, що вона в мене є, і цей момент переповнюється особливою атмосферою. Але що ми знаємо про каву?
Більшість з нас звикли до стандартної процедури заварювання кави: залити кип’ятком, трішечки настояти і пити. Тобто, пріоритет стоїть на тому, щоб прокинутися і підбадьоритися. Про те, що від правильно завареної кави можна отримати неабияку насолоду, зазвичай забувають. Відтак маємо низький рівень культури споживання кави.
Specialty чи Commercialcoffee?
Є два поняття «Specialty coffee» і «Commercial coffees». Комерційна кава зазвичай низької якості, змелена і запакована, продається брендовано, у випадку із розчиною – попередньо приготована. «Specialty coffee» – термін, який вперше був використаний Ерною Натсен в 1974 році. Кава specialty складається із відбірних зерен, майже повністю з арабіки. Кавові дерева вирощуються на висоті більше 1000 м і піддаються впливу нестабільних погодніх умов. Вони постійно борються за виживання, всі соки при цьому віддаючи в плоди. Specialty каву розрізняють не тільки за країною вирощування, а й за районом і навіть плантацією. Ця кава завжди одного врожаю.
ПОТРІЙНИЙ СМАК КАВИ
Смак кави формується в три етапи. Спочатку на фермі, коли збираються ягоди, які потім обробляються і сушаться, перетворюючись в кавові зерна. Згодом – при обсмажувані, коли зелені зерна стають коричневими. Для цього використовують спеціальне обладнання, щоб збалансувати смак самої кави. Останній етап – коли його перетворюють в напій.
МЕТОДИ ЗАВАРЮВАННЯ КАВИ
Пріоритетними методами заварювання кави, які дозволяють максимально глибоко розкрити смакові властивості традиційно вважають кемекс, пуровер, сифон, заварювання кави крапельним шляхом.
Коли ви збираєтесь випити філіжанку кави, то спочатку напій занадто гарячий і значення має тільки аромат. Кава високої якості й легкого смаження дуже м’яка в цей момент. В більшості випадків практично водяниста. Дайте їй охолонути. Зачекайте. Як тільки така кава поступово холонутиме, ваші смакові рецептори почнуть розрізняти безліч віддтінків смаку, а запах ставатиме насиченішим. І коли температура опуститься з температури заварювання, яка зазвичай вища 92°С, до 83°С, що теж дуже гаряче, а потім і до 58°С, тоді ви дійсно почнете відчувати багатогранність смаків кави. Якщо кавові зерна були зрілими і вони правильно оброблені, при охолодженні кава повинна змінювати свої смакові відтінки. Можна провести аналогію із хорошим вином: воно солодке, терпке, сухе, але немає ніякого післясмаку. Найкращі сорти кави практично завжди мають хороший післясмак. У самому кінці завжди можна відчути нотки бергамоту або нотки цедри лимону або чорного шоколаду, смак кардамону або кориці, вишні.
РЕЦЕПТ КАВИ В КЕМЕКСІ
Розповім як можна приготувати каву у кемексі. Необхідно довести воду до кипіння і дати трішечки охолонути, приблизно до температури 93°С. 30 г кави класу «Specialty coffee» перемолоти у кавомолці крупним помелом. Прогріти колбу, вставити паперовий фільтр і його змочити. Далі мелену каву висипаємо у фільтр і змочуємо у 60 мл води. Це називається стадією цвітіння, коли кава максимально активно взаємодіє з киснем. Через 20-30 секунд починаємо проливати 460 мл води. На вливання води в кемекс має піти 2 хв 30 с, а за 4 хв вона має повністю просочитися крізь каву. Колбу злегка збовтуємо, насичуючи напій киснем. Ароматна і смачна кава готова. Смачного!
Зараз існує неправильне уявлення про каву, як про універсальний стандартний продукт на вашій кухні, на зразок цукру або картоплі, продукту широкодоступного і дешевого. Так ось! Кава зовсім не така!
Кав’ярня «Druzi Forever»
м. Луцьк, просп. Волі 16г
(0332) 283430, (095) 8765256, (050) 8003686
https://www.facebook.com/DruziForeverLutsk
Опубліковано "Лише Насолода" осінь 2015 № 6(34)