
Чим можна присмачити страви, аби вони не просто смакували, а й створювали гарний настрій розповів Валерій Іванович Самойлюк, директор Центру ведичної культури міста Луцька.
«Цілющі властивості спецій та прянощів» – тема бесіди, яка вкотре відбулася у кафе здорового харчування «Оазис». ». Серед гостей – представники жіночого фітнес-клубу FitCurves, котрий почав працювати у нашому місті минулоріч. Присутні ознайомилися як із поширеними спеціями у нашому регіоні так із рідкісними, котрі привозять до сюди із далеких країн. Валерій Іванович детально розповів про залежність вживаних спецій від рис характеру людини та пояснив чому так важливо підтримувати смакову гармонію:
– Їжа має тонкі енергії, необхідні для нормального функціонування розуму та почуттів, котрі надходять у наш організм у формі різних смакових відчуттів. Згідно Аюрведи – системи традиційної медицини, яка походить з Південної Азії – існує шість основних смаків: гострий, солоний, солодкий, в’язкий, кислий, гіркий. Якщо людина не доодержує хоча б один із смаків, у неї з’являється поганий настрій, млявість, страх та гнів. Накопичуючись в організмі, ця дисгармонія буде підточувати фізичне та психологічне здоров’я.
Прянощі та спеції зіграли важливу роль в історії розвитку цивілізації. Донині на основі деяких спецій виготовляють ліки, а аромати прянощів активно використовують у аромотерапії.
При зубному болі, аби очистити кров та поліпшити травлення, Валерій Іванович порадив жувати гвоздику – висушені квіткові бруньки тропічного дерева. Імбир сприяє розвитку таких рис характеру, як цілеспрямованість, сміливість та рішучість. А ще імбирний час допоможе зігрітися у холодні погоду. Надасть впевненості у собі вживання куркуми, спеція також відновлює сили при м’язовій слабкості, помічна при цукровому діабеті.
Кардамон розвиває доброту та смиренність, володіє спазмолітичною дією. Мускатний горіх збільшує активність імунної системи, розвиває рішучість та зосередженість на об’єкті вашої уваги. При атеросклерозі необхідно вживати перець чилі, який ще й зарядить вас енергією та бажанням працювати.
Присутні мали змогу скуштувати спеції, які пан Самойлюк привіз із Індії та підібрати ті прянощі, котрі найкраще підходять для їхнього організму. Головними умовами, на які потрібно звертати увагу при виборі спецій – приємний запах та легка прохолодність.