
Морква
Морквяний фреш –мабуть, найпопулярніший напій у дієтології, адже він майже не має протипоказань, а ще багатий на вітамін А та калій. Окрім цього, хоч доведених наукових підтверджень і немає, подейкують, що свіжовичавлений морквяний сік знижує апетит. Радимо все ж таки розводити його очищеною водою чи іншими фрешами, а також додавати до нього трохи вершків, сметани чи олії. Додавши до моркви яблуко та імбир у ваш соковий мікс, ви зміцните імунну систему, тоді як морква з помідором і яблуком приберуть неприємний запах з рота.
Яблуко
Яблучний сік люблять і діти, й дорослі, бо він помірно солодкий, допомагає нормалізувати травлення й вивести токсини. Однією з незаперечних переваг свіжовичавлених яблук є те, що вони підтримують організм при зневодненні, містять вітамін С, а також оздоровлюють організм в цілому. Серед вад цього чудового напою – вплив на зуби, так як яблука містять великий вміст вуглеводів.
Гранат
Найбільша перевага цього фрукта в тому, що він допомагає нормалізувати рівень заліза в крові. Нестача цього мікроелемента призводить до анемії, а гранатовий сік ефективно бореться зі знесиленням. Але зважайте на те, що цей напій доволі концентрований, і тому в нього бажано додавати очищену воду. А от чого точно не радимо робити, так це підсолоджувати гранатовий сік, адже рівень цукру в ньому дуже високий. Покладіть у гранатовий фреш м’якоть банана і трохи додайте помаранчевого соку, а потім змішайте все це у блендері. Ви отримаєте не просто вітамінний коктейль, а джерело енергії на весь день!
Селера
Королева овочевих салатів також бажана й у вигляді фрешу, адже селера багата на вітаміни А, К і С. Окрім того, науковці наголошують на протизапальних властивостях цього овочу. А ще він зміцнює імунітет. До того ж такий сік оцінять чоловіки, бо він пришвидшує вироблення чоловічих гормонів. Утім, людям з виразкою або гастритом варто дуже обережно пити свіжовичавлений сік із селери. Додавання до напою моркви допоможе в лікуванні астми та артриту, а кавуна - в очищенні нирок.
Помаранч
«Король усіх фрешів» – такий культовий статус отримав цей фрукт, оскільки важко уявити сніданок у будь-якому куточку світу без склянки помаранчевого соку. Маючи велику кількість вітаміну С, помаранчі допомагають підвищити імунітет, зміцнити судини й ефективно долати хронічну втому. Та хоч як дивно, дієтологи не радять пити цей сік натщесерце. Вони вважають, що його варто вилучити із щоденного раціону і вживати лише кілька разів на тиждень або принаймні істотно розбавляти водою, особливо при підвищеній кислотності. Додавши у помаранчевий фреш імбир та огірок, ви поліпшите колір шкіри та зволожите її. А поєднання із гарбузовим соком допоможе знизити температуру.
Буряк
Напій відомий передусім яскравим кольором, також тим, що має велику кількість протипоказань. З одного боку, буряковий сік очищує стінки судин і нормалізує роботу щитоподібної залози. Та не забувайте, що саме з буряка роблять цукор, тому такий сік- табу при цукровому діабеті. А ще він різко й дуже сильно знижує тиск, тому гіпотоніки мають його остерігатися. Та й дозу соку бажано обмежити до 50-ти грамів на добу. Поєднання бурякового соку з морквяним допоможе підтримати кровоносну систему та стимулювати зростання кількості кров’яних клітин, а додавання огірка - почистити нирки.
Гарбуз
Господар українського городу–низькокалорійний та багатий на мінеральні речовини, а сік із нього майже не має протипоказань. Гарбузовий фреш стане у пригоді при схильності до набряків, а ще його корисно вживати для профілактики утворення каменів. І якщо хлопці нізащо не хочуть отримати від дівчини гарбуза, то сік із нього із рук вродливої панянки – мрія справжнього чоловіка. Тільки стежте за рівнем цукру в крові… Якщо до гарбузового соку додасте томатний, отримаєте коктейль, корисний для профілактики цукрового діабету, а якщо грейпфрутовий – підвищите імунітет.
Опубліковано: People UA № 3(49), весна 2020