ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» – лідер цукрової галузі Волині та Західної України. Саме у 2003 році це підприємство першим у державі створило національну цукрову торгову марку –ТМ «СОЛОДКО». Але історія підприємства розпочинається значно раніше, «Гнідавський цукровий завод» дав Україні перший цукор ще у далекому 1958-му році. Саме того року було завершено будівництво та комплексне випробування устаткування першої черги заводу на виробничу потужність 1500 тонн буряків за добу. Надалі вдосконалювали технологічну і теплову схеми, вводили додаткові потужності. З 1986 року потужність переробки становила 4500 тонн буряків за добу, а з 2017 року – 6200 тонн за добу.
ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» є атестований за стандартом ISO 9001, а якість продукції під торговельною маркою «СОЛОДКО» значно вища від тієї, що її вимагає від українського цукру Світова організація торгівлі. Він пропонує споживачам не тільки цукор-стандарт і згідно ДСТУ, а і цукор з нижчою кольоровістю та кристалоструктурою.
Крім звичайного цукру-піску, підприємство виробляє унікальний природний цукор – продукт, який містить мікро- та макроелементи, вітаміни В1 та В2, амінокислоти, мінеральні солі та не містить консервантів, ароматизаторів та барвників.
ВАТ «Гнідавський цукровий завод» у 2003-му році розробив власну схему роботи з бурякоздавачами – юридичними особами, схему, об’єктивно взаємовигідну як для заводу, так і для бурякоздавача.Цього ж року із кожних 100 українських мішків цукру-піску три – Гнідавські. Починаючи із 2004 року і підприємство, і торговельна марка «СОЛОДКО» здобувають золоті нагороди на різноманітних аграрних та харчових форумах найвищого рівня.
У 2003 році Спостережна рада та правління ВАТ «Гнідавський цукровий завод» приймають рішення про доцільність переробки на підприємстві цукрової тростини. Востаннє цукор-сирець перероблявся на Гнідавському цукровому заводі у 1990 році, схему переробки цукру-сирцю реконструйовано у максимально короткий термін і вже у 2004 році завод переробляв цукор-сирець.
Важливим для ВАТ «Гнідавський цукровий завод» став рік 2006-й – на підприємстві принципово почали змінювати систему виробництва цукру і варіння цукрового кришталика. Акціонери запланували вкласти у завод значні інвестиції, щоб потужність переробки солодкого кореня на Гнідаві у найближчому майбутньому сягнули показника 9000 тонн буряків на добу, і від 300 тисяч тонн буряків – до 1 мільйона тонн – за сезон.
Цукристість від початку сезону 2008 року становила на підприємстві 17.74%, тобто була найвищою в Україні. Саме ж підприємство входить до п’ятірки кращих заводів України.
Незабаром ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» продукуватиме ще декілька видів цукру, які для України стануть продуктом просто-таки винятковим.
Опубліковано "People UA" # 4(44), літо 2018