
Час приготування: 1-1,5 години/ Вихід: 4 порції.
Інгредієнти і приготування
2 кг м’яса півня, порізаного на порції, трохи борошна для обвалювання
2 цибулини, пропущені через блендер
5 пір’їн дрібно нарізаної зеленої цибулі
500 мл білого сухого вина
3 столових ложки оливкової олії
сіль і перець
250 грамів грибів
- сациві по-грузинськи -
Посолити шматки м’яса і обваляти їх у борошні.
У каструлі з товстим дном розігріти на середньому вогні 2 ложки оливкової олії. Обсмажувати в ній м’ясо приблизно 5 хвилин, стежачи, щоб воно підрум’янилося, але не підгоріло. Потім додати в каструлю всю цибулю і смажити ще приблизно 5 хвилин.
Зцідити з каструлі жир, долити до м’яса вина, посолити і поперчити. Зменшити вогонь, накрити каструлю кришкою і залишити їжу тушкуватися 50 хвилин.
У широкій антипригарній сковороді обсмажувати в 1 столовій ложці оливкової олії гриби, поки не випарується сік. Додати обсмажені гриби в каструлю з м’ясом і залишити на вогні ще 15 хвилин.
Вийняти з каструлі шматки м’яса і збільшити вогонь. Постійно помішуючи, варити соус 10 хвилин до тих пір, поки його кількість не зменшиться, а сам він не загусне.
Скласти м’ясо в каструлю, дати їжі закипіти і відразу подати на стіл.
Декілька порад до рецепту: Для приготування страви потрібна ціла тушка. Не можна приготувати страву, наприклад, з ніжок. Для coq au vin не можна використовувати дешеве вино невисокої якості, це повинна бути та ж марка, що і подається за столом. Оскільки ця страва містить вино і винний оцет, то його не можна готувати в казані або будь-якому іншому чавунному або алюмінієвому посуді без покриття. Кислота у вині вступає в реакцію із залізом і вся страва набуває брудно-сірого кольору. Ця страва може називатися coq au Chambertin, coq au riesling або coq au «якесь інше вино», яке використовують для приготування. М'ясо готується або з білим, або з червоним вином. У Франції його доповнюють тільки картоплею з петрушкою.