Рецепти маринадів для гриля

Одна з найочікуваніших пір року – літо, яке радує нас не лише теплими промінчиками сонця, але і можливістю активного відпочинку на природі. Жоден шанувальник м'ясних страв не відмовиться спробувати ковбаски-гриль, в яких поєднується ніжний смак фаршу з ароматом спецій. Багато любителів пікніків на природі віддають перевагу цій їжі, тому що вона дуже ситна та швидко готується. Важливу роль при приготуванні гриля відіграє правильно підібраний соус. Практично жоден рецепт барбекю не обходиться без використання продуктів і спецій для маринування.

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРИГОТУВАТИ МАРИНАД

Готувати на грилі можна найрізноманітніші продукти – м'ясо, сосиски-гриль, рибу, птицю, овочі. Маринування сприяє тому, щоб обрані продукти ставали більш м'якими та соковитими. Для того, щоб приготувати смачні маринади, необхідно пам'ятати про головні складові:

• Спеції, трави і приправи. Жодна страва для барбекю не може обійтися без цих незамінних підсилювачів смаку. Рекомендується використовувати тільки натуральні приправи або їх суміші.

• Кислота, яка використовується для розм'якшення продуктів з м'яса, і дозволяє гальмувати процеси бродіння. Найбільш часто використовуються кислі соки цитрусових, вино білих сортів, яблучний або харчовий оцет;

РЕЦЕПТИ СОУСІВ ТА МАРИНАДІВ

Існує безліч рецептів, які мають своїх шанувальників і використовуються для різних продуктів. При приготуванні всі інгредієнти змішуються в пластиковому або скляному контейнері, накриваються кришкою і на деякий час ставляться в холодильник. Кожен рецепт маринадів-гриль має свої особливості та надає страві неповторного смаку.

Соус для сосисок-гриль

Чистимо імбир (2 см від кореня), півцибулини і один зубчик часника. Дрібно подрібнюємо кожен інгредієнт, часник можна пропустити через прес.У чашу наливаємо півсклянки  кетчупу для шашлика, додаємо одну столову ложку соєвого соусу і одну чайну ложку бальзамічного оцету. Перемішуємо. Додаємо рубані цибулю, часник і імбир. Добре перемішуємо. Готуємо на грилі сосиски і подаємо їх із соусом.

Соус із кефіру і гірчиці

У склянку кефіру додати кілька столових ложок гірчиці. Посолити і поперчити, при бажанні додати спеції на смак. Всі інгредієнти перемішати і помістити ковбасно-м’ясні вироби у приготовлений соус, залишаємо на декілька годин настоятися.

Маринад з пива, меду і соєвого соусу

Усі ці інгредієнти беруться приблизно в рівних кількостях. В перемішаний соус з пива, меду і соєвого соусу додається подрібнений часник, розмарин і стручок перцю чилі. Всі компоненти подрібнюються і перемішуються. М’ясо, курятину, сосиски-гриль потрібно залишити в маринаді на ніч.

Маринад з оливкової олії, лимоного соку та базиліка

Суміш для риби можна приготувати,використовуючи невелику кількість оливкової олії, сік лимона або лайма, в які додається подрібнений базилік, а також сіль і перець. Дати настоятися протягом півгодини і приступати до обсмажування.

Маринад з йогурту, м'яти і кінзи

Відмінний маринад для м'яснихстрав на грилі вийде, якщо змішати несолодкий йогурт, подрібнену гілочку м'яти і трохи кінзи. Додати зубчик часнику, посолити і поперчити за смаком. М'ясні вироби залишити в соусі не менше, ніж на 12 годин.

КОРИСНІ ПОРАДИ

Багато страв, що готуються на грилі, а також рецепти маринаду-барбекю мають певні особливості, які дозволять зробити їх максимально смачними і значно спростять процес приготування. Для найкращого результату потрібно, щоб риба, мясо, курятина, ковбасно-м’ясні вироби були повністю покриті сумішшю. Не забувайте перевертати шматочки продуктів для найкращого вбирання соусу. Доповнюйте страви овочами, приготовленими на грилю. Смачного!

Опубліковано: People UA № 1(47), літо 2019