«Ми не уявляємо життя без меду»
Цілющі властивості меду відомі з давніх часів. Вважається, що правильне вживання цього природного корисного продукту сприяє лікуванню багатьох недуг. Мед – рідке золото, а професія бджолярів – давня і реміснича. І хоча усі звикли бачити бджолярами старших людей, проте молоде медове подружжя Оля Дерябіна і Сергій Панасюк ламає стереотипи, адже вони знають все про мед, а також про професію пасічників, бо мають власну пасіку з півсотнею вуликів, а тому досконало вивчають усі процеси виробництва меду та продуктів з нього. Сьогодні власники крамнички «Медові», бджолярі, апітерапевти Сергій Панасюк та Оля Дерябіна в ексклюзивному інтерв’ю читачам журналу «People UA» розповідають про своє захоплення, яке стало змістом життя.
Довідка
Персони: Панасюк Сергій Миколайович і Дерябіна Ольга Валеріївна
Посада: власники крамнички «Медові», бджолярі, апітерапевти
Знак зодіаку: Ольги – Рак (ДН:14.07), Сергія – Риби (ДН: 21.02)
Життєве кредо: Ольги – «Живи сьогодні», Сергія – «Мрій та думай про майбутнє»
Сімейний стан: медове подружжя
В дитинстві мріяли стати: Ольга – бухгалтером, Сергій – підприємцем
Важлива подія в житті ще попереду
Бізнес для них – це життя
Влада для них – це спосіб впливу
Вишукане дійство: салют в Парижі на день народження Ольги
Класний фестиваль: фестиваль квітів «Волинська Голландія»
Незабутній концерт: гурту «Мумій Троль»
Вражаючий музей: галерея І. Айвазовського
Отримані дипломи: Ольги – сертифікат «Консультант з питань апітерапії та здорового життя», Сергій – диплом про освіту бджоляра
Улюблені фільми: «Час», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»
Музика: Sweet Dreams
Улюблена книга: Сергія – «Майстер і Маргарита», Ольги – «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»
Авто: Citroen
Вид спорту: Ольги – плавання, полденс, Сергія – легка атлетика
Вид відпочинку: активний, екстремальний
Страва: Ольги – окрошка, Сергія – картопля по-французьки
Напій: Ольги – лавандово-медовий лимонад, Сергія – гарячий шоколад
Ідеальний дім – там, де щасливі в любові, спокої та гармонії
Справжній смак життя – це життя зі смаком меду
People UA: За фахом Ви – маркетологи. Чому вирішили кардинально змінити сферу діяльності? Як виникла ідея відкрити медову крамничку?
Ольга Дерябіна: Починали нашу медову справу із купівлі двох вуликів із сім’ями бджіл. Коли весь мед вдома не вміщався, виникла потреба в його реалізації. Раніше я працювала продавцем в медовій сфері. Після заміжжя вирішили працювати разом із чоловіком в одному напрямку діяльності. Сьогодні ж ми не уявляємо життя без меду. Хочеться поширювати культуру споживання меду і закохувати людей у цей божественний продукт, щоб показати усю його користь.
People UA: Починали Ви із двох вуликів, а скільки на сьогоднішній день утримуєте сімей бджіл у власній пасіці?
Сергій Панасюк: Власна пасіка знаходиться у селі Лучиці, за три роки кількість сімей зросла з двох до п’ятдесяти, і це не межа.
People UA: Якими якостями повинен володіти справжній пасічник?
Сергій Панасюк: Пасічник має бути добрим, адже бджоли відчувають людей. Потрібно вміти розуміти біологію бджіл та специфіку їхнього життя. В бджіл є певна ієрархія, якої вони дотримуються. Аби займатися медовою справою, справжній пасічник повинен не лише володіти знаннями, а й щиро ними ділитися.
People UA: Крамничка «Медові» – це унікальний заклад у місті Луцьку. Які товари представлені у ній? Яка продукція користується найбільшим попитом?
Ольга Дерябіна: Асортимент дуже широкий, починаючи від бджолиних продуктів і закінчуючи спецодягом та інвентарем для пасічників. Самі базові медові продукти – це мед, прополіс, пилок, перга, маточне молочко, воскова міль, горішки в меді, медова косметика, воскові свічки і великий вибір сухофруктів, а найголовніше, що з цього всього можна зробити унікальний та ексклюзивний подарунок на будь-який випадок…
People UA: А який мед купують найчастіше?
Сергій Панасюк: Кожен мед має свого поціновувача. Але все ж таки найчастіше люблять лісовий, різнотрав’я і останнім часом обирають мед з акації, через те що він довго не кристалізується.
People UA: У кого користується найбільшою популярністю медова продукція?
Ольга Дерябіна: Мед люблять усі. Хто не вживає мед, той просто ще не знайшов той улюблений, який йому до вподоби. Рекомендую підібрати свій мед і їсти його в задоволення, а не тільки тоді, коли захворів. Нашими найчастішими клієнтами є мами з дітками. Адже батьки дбають про своїх дітей і прагнуть дати їм найкраще. Те, що ми сьогодні їмо, впливає на наше здоров’я завтра. Представники старшого покоління ставляться до меду як до панацеї, а спортсмени використовують у своєму раціоні пилок і пергу.
People UA: Як обрати якісний мед? Як під час покупки відрізнити справжній мед від підробки?
Сергій Панасюк: Вважається, що скуштувавши натуральний мед, людина відчуває першіння у горлі. Проте варто й знати, що перша проба меду не завжди буде дерти у горлі. Кожен мед має своє походження. Наприклад, мед з акації у Волинській області неможливо зібрати у чистому вигляді, тому що вона не цвіте у нас великими площами. Бджола може летіти за нектаром на відстань до 5 кілометрів. Якщо нам потрібний мед з якоїсь конкретної рослинки, то ми транспортуємо вулики із своїми бджілками у певне місце на період цвітіння. Так ми робили, коли нам потрібний був мед з липи. Варто знати, що рамочка з медом повинна бути запечатана воском, це знак якості від самих бджіл. Мед повинен кристалізуватися рівномірно: або він рідкий, або він повністю густий. Неоднорідний мед – свідчення того, що мед зарано викачали і у ньому багато вологості.
People UA: Який мед найкорисніший?
Ольга Дерябіна: Натуральний. Різні види меду мають своє призначення. Темні сорти, наприклад, гречаний рекомендовано вживати людям, які мають серцево-судинні захворювання і хвороби печінки, але не бажано споживати тим, у кого підвищена кислотність шлунку. Світлі сорти меду краще підходять для шлунку. Для діток рекомендовано мед з акації.
Сергій Панасюк: Мед частково передає лікувальні властивості тієї рослини, з якої його збирають бджоли. Тому я рекомендував би споживати мед із різнотрав’я. Найкраще споживання меду для організму – це вживати його натщесерце зранку зі склянкою води. Це корисна звичка, після якої організм подякує Вам.
People UA: Які продукти бджільництва стали в народі панацеєю?
Сергій Панасюк: Останніх 2 роки актуальним продуктом і водночас ліками від бронхо-легеневих недуг є настійка з воскової молі. Це єдиний у світі живий організм, який природнім шляхом виробляє фермент церазу, який руйнує воскову оболонку, що покриває інфекцію в легенях. Навіть лікарі все частіше рекомендують настійку з воскової молі.
Ольга Дерябіна: Я б рекомендувала також споживати пергу, вона піднімає гемоглобін і навіть корисніша за пилок. Маточне молочко – це взагалі унікальний продукт, який омолоджує та відновлює організм. Цей продукт настільки дає енергії, що він навіть замінює каву.
People UA: Скільки може зберігатися мед? Які потрібно створити відповідні умови?
Сергій Панасюк: Мед зберігати заборонено – його потрібно відразу їсти). Якщо мед здобутий правильно, запечатаний, то він може бути придатним сотні років. Мед з фруктами чи ягодами потрібно зберігати в прохолодному місці, бо у ньому стає більше вологості.
People UA: Чи буває бджолина продукція шкідливою?
Ольга Дерябіна: Мед може бути шкідливим тільки тим, у кого є алергія.
People UA: Подейкують, що в гарячий напій не можна класти мед, бо його цілющі властивості перетворюються на шкідливі. Правда чи міф?
Сергій Панасюк: Це міф. Справа в тому, що будь-який гарячий напій, входячи із будь-якими цукрами в хімічну реакцію, у кислотному середовищі виробляє сполуку оксиметилфурфурол. Ця сполука утворюється й при додаванні звичайного цукру, і є у багатьох продуктах. Якщо вживати оксиметилфурфуролу дуже багато, то він вважається канцерогеном. Проте від меду при нагріванні його виробляється настільки мізерна кількість у порівнянні із кавою, кока-колою, тощо, що мед точно не зашкодить вашому здоров’ю.
People UA: Попередній рік навчив нас працювати в онлайн-режимі. Чи є у Вас послуга доставки товару додому?
Ольга Дерябіна: Ми адаптувалися до нових умов сьогодення. Ви можете замовити будь-який товар додому. Складність лише полягає в тому, що у нас великий вибір меду та медових продуктів і люди інколи не знають, який саме хочуть замовити, тому замовляють декілька видів одразу. Для постійних клієнтів не складає труднощів купівля меду, бо вони знайомі із нашою продукцією.
People UA: У Вашому закладі надають консультації для бджолярів-початківців. З чого варто починати тим, хто хоче займатися бджільництвом?
Сергій Панасюк: Передусім, потрібно бути відкритим до чогось нового і не боятися розпочинати. Потрібно постійно навчатися, адже зараз багато є інформації. Усіх запрошуємо до нас в крамницю «Медові», ми поділимося секретами.
People UA: Чи маєте Ви професійні таємниці?
Сергій Панасюк: Люблю ділитися секретами, адже сам їх довідався від професійних пасічників. Багато знаю різних нюансів, про які з радістю розповідаю.
People UA: У Вас можна придбати інвентар для бджільництва. Чи змінилися з давніх часів техніка виготовлення та матеріали, що використовуються для бджільництва?
Сергій Панасюк: В бджільництві глобально нічого не змінилось. Основні зміни – це розбірний вулик і застосування диму. Новацією також став вулик з полістеролу, але більшість на пасіках все ж дерев’яних. Єдине, що змінилося, – це ставлення людини до бджіл, причому не в кращу сторону, коли йде мова про використання пестицидів.
People UA: Ви постійно розширюєте асортимент своїх товарів та й послуг, є навіть проведення майстер-класів для дітей і дорослих. Розкажіть про це детальніше.
Ольга Дерябіна: Любимо працювати з дітьми. Кожен майстер-клас проходить в індивідуальному порядку, ніколи не прописую сценарій. На медових майстер-класах ми даємо пізнавальну інформацію, майструємо чи виготовляємо щось тематичне до свят, наприклад, виготовляємо рамки, підписуємо їх і ставимо у вулик. У кінці сезону кожен отримує свою власну рамочку з медом. Заняття з дітками проводимо як у крамничці «Медові», так і у школах.
Сергій Панасюк: Проводжу індивідуальні навчання, створюю пасіки під ключ.
People UA: За допомогою апітерапії та бджолиних укусів лікують певні хвороби. Чи правда це?
Сергій Панасюк: Це корисно, коли ти бджоляр. Доведено, що укуси бджіл мають позитив для організму, коли це систематично.
People UA: Все популярнішою стає апітерапія. В Карпатах часто можна побачити серед оздоровчих процедур цю послугу. Чи є у вас така послуга?
Сергій Панасюк: Вулики виділяють багато різних корисних випарів, тому апітерапія є корисною для людей.
Ольга Дерябіна: Хочемо в майбутньому зробити екскурсійні поїздки до нас на пасіку. Плануємо зробити відпочинок для лучан у відпочинкових зонах, схожих до апібудиночків. Детальніше згодом, поки це секрет.
People UA: Ви – любителі гірського відпочинку. Які ще маєте захоплення, хобі та як відпочиваєте від роботи?
Ольга Дерябіна: Карпати і Львів – це ті місця, в які я поїхала б навіть серед ночі. Не важливо куди мандрувати, головне просто поїхати. Радіємо будь-якому відпочинку, адже працюємо майже без вихідних. Ми можемо просто стати по дорозі біля якогось озера чи галявини і насолоджуватися краєвидом, спілкуватись та їсти смаколики. Щасливі від кожного прожитого дня.
People UA: Ви робите життя людей солодшим. Традиційне питання від нашого журналу: в чому Ваш секрет успіху?
Ольга Дерябіна: Віддаватися справі не заради матеріального результату. Не завжди фінансова сторона об’єктивно передає наші зусилля, адже бджільництво – це ремісництво, і тут ми працюємо не покладаючи рук й при цьому отримуємо неймовірне задоволення від того, що робимо.
Спілкувалася: Олена Бекеша. Фотограф: Аліна Мендак
Макіяж та укладка: Аліна Голас. Локація: крамничка «Медові»
Крамничка «Медові»
м. Луцьк, бульвар Дружби Народів, 2
тел.: +38 (095) 708-28-86
тел.: +38 (097) 234-43-79
instagram: @med.ovi
Опубліковано "People UA" № 1(53), літо 2021