Традиційне та нетрадиційне олів'є

Задовго до настання Нового року господині планують страви на святковий стіл. Які страви приготувати, які продукти для цього придбати? Яким має бути меню новорічного столу в 2021 році, щоб господар наступаючого року, білий металевий бик, залишився задоволений і був прихильний до вас весь наступний рік? Але є страва, яка must have новорічного столу. Зробіть новорічний стіл неперевершеним, приготувавши до святкового столу олівє у традиційній версії чи за новим оригінальним рецептом, яке обовязково сподобається всім присутнім гостям.

ОЛІВ’Є КЛАСИЧНЕ

Інгредієнти:      

відварена картопля – 4 штуки,

відварена морква – 2 штуки,

варена ковбаса «Лікарська» – 500 г,

зварених круто яйця – 4 штуки,

мариновані огірки – 4 штуки,

консервований зелений горошок,

майонез,

зелень,

сіль за смаком.

Приготування:

Ковбасу, огірки та відваренукартоплю, моркву, яйця, порізати невеликими кубиками. З консервованого горошку злити зайву рідинуі додати у салат. Заправте салат «Олів’є» майонезом, посоліть, перемішайте і викладіть формою або вільно в глибокій чи мілкій тарілці. Поставте салат «Олів'є» в холодильник на декілька годин. Подавати на стіл холодним і прикрашеним зеленню.


САЛАТ ОЛІВ’Є З ГРИБАМИ І КУРКОЮ

Інгредієнти:CКЛАДОВІ

печериці – 250г, 

рослинна олія – 1ст. л., 

лавровий лист – 1шт., 

духмяний перець – 3горошини, 

курка (2 курячихфіле) – 400-500 г, 

зварених круто яйця – 4шт., 

зелений горошок (консервований) – 1 банка, 

солоний огірок – 4шт., 

картопля (відварених у мундирі) – 3шт., 

морква відварена – 2шт., 

майонез домашній – 3ст. л., 

сіль та перець – за смаком.

Приготування:

Розігрійте духовку до 180 градусів. Печериціпромийте і протріть паперовим рушником. Перекладіть у форму для запікання, полийте 1 ст. л. рослинною олією і посоліть за смаком. Запікайте в розігрітій духовці протягом 20 хвилин. Дістаньте з духовки і дайте охолонути до кімнатної температури.Картоплю (3 шт.) в мундирі відваріть до готовності та очистіть її. Наріжте картоплю середніми кубиками.Дві моркви також відваріть до готовності, очистіть від шкірки і наріжте невеличкими кубиками, приблизно такого ж розміру, як і картопля. Відваріть куряче філе в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і запашного перцю протягом 25 хвилин після закипання.  Зваріть круто 4 яйця, охолодіть у воді, очистіть і наріжте їх невеликими кубиками. Готове куряче філе після охолодження наріжте невеликим кубиком, як і овочі. Запечені печериці наріжте кубиками середнього розміру. Солоні огірки (4 шт.) розріжте навпіл, а потім поріжте кубиками. Поєднайте в мисці всі нарізані інгредієнти і додайте консервований горошок (знадобиться 1 банка). Заправте салат майонезом і ретельно перемішайте. Посоліть і поперчіть за смаком.

МАЙОНЕЗ

Інгредієнти:CКЛАДОВІ

яєчні жовтки – 2 штуки,

оливкова олія – 130 мл,

гірчичний порошок – 0,5 чайноїложки,

лимон,

цукор – 0,5 чайної ложки,

сіль – 0,5 чайноїложки.

Приготування:

У глибоку миску або у високу чашку кладемояєчні жовтки, гірчичнийпорошок, цукор і сіль. Збиваємо міксером усі інгредієнти до тих пір, доки маса не буде однорідною. Після цього починаємо вливати оливкову олію дуже тоненькою цівкою та збивати міксером, поки не утвориться потрібна консистенція. Наприкінцідодаємолимоннийсік. У готовий соус можнадодати зелень, спеції, часникчичилі.Зберігати домашній майонез потрібноу холодильнику до тижня, в герметично закритій посудині.

Опубліковано "People UA" № 5(51), грудень 2020