
Світ перестав думати і втратив інстинкт самозбереження. Ми давно живемо, як жителі Помпеї і Геркуланума. Над нами вулкан пахкає, а ми все торгуємо, міняємо намиста на зерно і навпаки. Недавня фінансова криза - яскраве тому підтвердження. Втім, не будемо занурюватися у фінансові матерії. У нас своя тема, земна.
Високо в Альпах, де повітря обпікає чистотою, в прозорому небі, ніби витаючи над тлінним світом, розташоване фермерське господарство Зеппа Хольцера. Потрібно сказати, що Австрія - країна не бідна, по дорогам пролітають Мазератті і Порше, як символи суспільства споживання. В термальних джерелах гріють свої рожеві тіла розвинені капіталісти, і, щоб повернутися з купальні в готель, не переходячи при цьому через дорогу, вони занурюють ці самі тіла в одномісну кабінку, яка по монорельсової нитки привозить їх з басейну прямо в ліжко, перелітаючи над сірою смугою асфальту. У Хольцера в господарстві цивілізація і не ночувала. Його 45 гектарів - це виклик всьому сільському господарству сучасності. Тут все не так, все навпаки.
Протягом 40 років Зепп Хольцер, працюючи на своїх 45 гектарах, всупереч всім правилам агрономії створив унікальну біосистему, що складається зі ставків, каменів і гірських терас, заповнену тваринами, птахами, комахами і рибами; плодовими, лікарськими, злаковими, декоративними рослинами і овочами. Господар з господинею займаються тільки посадкою і збором врожаю. У них немає парку сільгоспмашин - всього один трактор. І працює тут тільки один найманий працівник. Вони не залежать від електроенергії - у них своя електростанція. Чи не застосовують хімічні добрива, пестициди, гербіциди, полив, меліорацію і т.п. Не підживлюють і не орють, не борються з хворобами рослин та їх шкідниками. Вони розводять гриби і рідкісні рослини, почасти такі, які за всіма правилами НЕ МОЖУТЬ рости в горах на висоті 1500 м над рівнем моря. Хольцер вдалося просунути в цей холодний район рослини, які ростуть зазвичай у більш теплих умовах, - вишню, черешню, лимон, ківі і виноград. За його екологічно чистими овочами, зеленню, фруктами, рибою, м'ясом шикуються черги покупців з усієї Австрії. Крім того, Хольцер продають саджанці, проводять семінари, здають на своїй території гостьові будиночки, створюють проекти подібних господарств, будують їх під замовлення, видають книжки та відеоматеріали про свій досвід.
Ось і в Україні з’явились свідомі люди,які будучи самодостатніми,маючи свій успішний власний бізнес та чудову сім ю, троє діток, почали ставити собі запитання а чи розуміємо ми природу та чи ми усвідомлюємо чим вона може нам відповісти. Такою людиною виявився житель міста Луцьк, пан Сергій. Ця високо свідома людина, викупивши клаптик землі, розпочав створювати свій райський куточок у нашому Волинському краї.
Сергій Бохонко із великим задоволення запросив членів шкільного Євроклубу «Енігма» до себе в гості та поділився своїми знання та досвідом щодо створення ідеальної екосистеми яка сьогодні має назву «Пермакультура» («Перманентне сільське господарство»), де рослини знаходяться в природному симбіозі й не потребують підгодівлі, поливів, засобів захисту. Птахи і тварини також беруть участь в екосистемі господарства: вони живуть на природі (у спеціально підготовлених місцях) і самостійно харчуються. Завдяки цьому економиться велика кількість сил і засобів. А продукція господарства - екологічно чиста і найвищої якості. Принципи пермакультури фокусуються на розумному проектуванні маломасштабних інтенсивних систем, які є ефективними по вкладеній праці й використовують біологічні ресурси замість викопного палива. Основою пермакультури є дизайн. Дизайн, в свою чергу, це - взаємозв'язок компонентів. Тому в основі системи - не вода, земля, дерево, чагарники або тварини самі по собі, а те, як ці речі з'єднані між собою.
Останніми теплими днями діти з батькамизмогли потрапити наекскурсію по території майбутнього райського куточка в селі Ставок. Програма екологічного десанту євроклубівців включала: навчання дітей простому ефективному методу посадки плодових дерев.Ознайомившись із основами ведення пермагосподарства, євроклубівці посадили 70 саджанців на території господарства, де відтепер знаходиться органічний фруктовий сад для першого в Луцьку еко-кафе здорового харчування «Оазис».
Усе розпочалося з цікавого знайомства! Кожен, хто піймав м’яч розповів про свої захоплення. Оригінальне знайомство дозволило дітям спілкуватися в ігровому форматі.
Розділившись на 5 груп, діти приймали активно Участь в еко-естафеті, розгадували квест на тему «Ліс Волині. Гідрологія Волині. Використання рослин в народній медицині та харчуванні. Еекологія та природничий фольклор.»
Галявина райського куточка сповнилася атмосферою творчості, єдності та перетворився на театральну сцену. Адже євроклуб єднається із природою та поринає у творчість та дає змогу ще раз наочно переконатися навіть присутнім там батькам, що майбутнє покоління та природа рідного краю тісно пов’язані між собою не тільки в реальному житті а й в духовному сенсі.
Подія закінчилась постановкою казки на еко-тематику, нагородженням подарунками учасників та гарним піднесеним настроєм.
Автор: Керівник Євроклубу “Енігма” І.В.Кінах