Жива кухня

Жива кухня давно стала світовим трендом, і нещодавно ця система харчування увійшла до життя українців. Особливо після того, як зірки кіно Демі Мур, Ума Турман та інші стали реальним прикладом наслідування цієї системи, розказавши про неї, як про панацею від усіляких хвороб, зайвої ваги, поганого настрою… Як філософію та засіб, за допомогою якого можна досягти просвітлення та якіснішого життя.

Звідки коріння росте?

Важко уявити собі первісну людину, яка б запікала яблуко з сиром чи робила деруни. Еволюція зробила нас такими, чи то ми звикли все варити, смажити, запікати? Так-так, тож розберемося! Усе правильно, ми володіємо мистецтвом української кухні, якого нас навчили ще змалку. А ще ми пізнаємо світ і відкриваємо нові горизонти у всіх сферах життя. Сьогодні актуальною темою є екологічність продуктів харчування без нітратів та ГМО, адже усі ми знаємо відому мудрість «Ми є те, що ми їмо». Як відомо, досить популярна у Європі жива кухня не передбачає термічної обробки. Завдання цього напрямку харчування – зберегти в натуральному вигляді всі корисні речовини, насолодившись смаком, та стати ближчим до природи.

Спосіб приготування

Хм, сирі овочі та фрукти, отже, ніякого польоту фантазії. Механічна обробка продуктів, а також їх сушіння на сонці – здавалося б, прості методи приготування їжі. Але не так сталось, як гадалось. Лише для того, аби скуштувати страву з пророщеним зерном, потрібно дотримуватися цілої технології підготовки зерен до вживання. Зерно замочують на 2 години в воді для того, щоб воно набралося нею та ожило. Згодом вода зливається, а самі зерна кладуть до контейнера, накриваючи вологою марлею, щоб воно проростало. Для кожного зерна є свій час корисного росту. Наприклад, жито пророщують 24 год. Висота паростка не повинна перевищувати 4 мм., адже максимальна цінність зберігається лише у молодому пророщеному зерні. Ось, така «легка» технологія вирощення одного з інгредієнтів страв живої кухні.

на фото: проростки гороху в еко-кафе "Оазис"

Дегустація

Нещодавно нове еко-кафе «Оазис», яке розташоване в затишному та тихому районі міста, запросило журнал позитиву на дегустацію страв від шеф-кухаря Анастасії Птахи – однієї з небагатьох людей, які розвивають живу кухню в Україні. Анастасія мала намір познайомити нас з новими «живими» позиціями в меню першого еко-кафе нашого міста.

І саме тоді, коли нам представили першу страву – салат «Олів’є» з яблук, зеленого горошку, цибулі, огірка, цукіні, петрушки, заправлений майонезом власного виробництва, виготовлений з насіння соняшника, оливкової олії, гірчичного соусу, лимонного соку, води та солі, ми були здивовані. Вже після першої проби – маса змішаних почуттів: «Що це? Як таке можливо? Це ж не просто прісні сирі овочі! Це повноцінний самодостатній салат! Це смачно! Це – небанально! Це здорово! І, зрештою, це корисно!». Дієтичний, але разом з тим ситний салат «Олів’є» прийдеться до смаку навіть найвибагливішому гурману. Просто «браво!» шеф-кухарю.

на фото: салат "Олів'є" з меню еко-кафе "Оазис"

Десь приблизно так і відбулось руйнування стереотипів про те, що сироїдіння – це одноманітна, нудна їжа, яка більше схожа на жорстку дієту, аніж на повноцінне харчування, при якому Ви ще й отримуєте неабияке задоволення.

Далі ми, як любителі суші, замовили «Роли». Норі, цукіні, перець болгарський, помідор, кеш’ю, салат, цибуля, лимонний сік – органічне поєднання інгредієнтів, поданих з соєвим соусом, викликало масу приємних відчуттів. Родзинку цим своєрідним живим ролам додають перемелені тропічні горіхи кеш’ю. Неперевершені нотки свіжих овочів, які відіграють чи не вирішальну роль у всьому ансамблі смаків, залишають присмак задоволення та бажання скуштувати ще одну порцію, яку ми замовили з собою.  

на фото: "Овочеві ролиє" з меню еко-кафе "Оазис"

Настав час поласувати десертом. І от перед нами фірмовий «Чізкейк». Любителі цього десерту неодмінно повинні його спробувати і достойно оцінити. Кремова маса, створена з грецьких горіхів, кеш’ю, мигдалю, масла какао, кокосового масла, оливкової олії, лимонного соку, ванілі, кориці та меду ніжно тане, даруючи божественну насолоду. Чізкейк із меню живої кухні не зрівняти з жодним десертом. Можу лише сказати, що, скуштувавши його, ви відкриєте ворота до раю справжнього смаку солодощів.

на фото: десерт "Чізкейк" з меню еко-кафе "Оазис"

3 кити: краса, здоров’я, довголіття  

Спробувавши все це, ми вже із захопленням слухали директора еко-кафе Оксану Войнаровську, котра розповідала, як вона особисто прийшла до живої кухні, ділилася результатами за час функціонування еко-кафе: «Хто хоче бути струнким, здоровим та зберегти молодість варто спробувати страви живої кухні. До прикладу, відвідувач нашого кафе схуд на 10 кілограмів за декілька місяців. А хворий на цукровий діабет нормалізував свій стан завдяки харчуванню». Ще пані Оксана розповіла про те, що усі продукти перед приготуванням перевіряються на вміст нітратів, та про постійні майстер-класи живої кухні. «А в планах долучитися до проекту велопрокату, вирощувати власну городину, виготовлення натуральної косметики, впровадження системи знижок для охочих схуднути, організація фестивалю «живої» їжі», – говорить пані Оксана. І Ви знаєте, у нас не виникло жодних сумнівів щодо того, що усі ці плани незабаром будуть втілені в життя. Адже основне – це віра і справжня любов до людей й справи, яку ти робиш. А цього колективу еко-кафе не позичати.

Виховання та відпочинок

Вперше, відвідавши еко-кафе «Оазис», ми помітили бібліотеку, з якої нам дозволили взяти цікаву літературу додому і передати почитати друзям. У кафе є дитячий куточок, де радісно бавляться діти, поки дорослі відпочивають у спокійній атмосфері.

на фото: бібліотека в еко-кафе "Оазис"

Покинувши стіни світлого затишного «Оазиса» з приємними враженнями та чудовим настроєм, ми задумались: «А чи готові ми змінити свій підхід до харчування?» Так, готові. Тому, що жива кухня – це справді дуууже смачно.

Сьогодні жива кухня стала доступною і для нас. Тому ми наполегливо радимо спробувати і Вам. Знайти щось для себе, дізнатись щось нове, зрозуміти, можливо, перейняти якусь частину філософії живої кухні. Ви однозначно не пожалкуєте. Врешті-решт, – це новий досвід! Смачного)

м. Луцьк, вул. Травнева, 2а (навпроти ТЦ «Глобус», поруч з Святомиколаївською церквою), тел.: (0332) 280077, (063) 4208888

Опубліковано в "People UA" by "Лише Насолода" №2 (30) жовтень-листопад 2014